Plass til både stort og smått

Det er veldig lite som ordner seg selv. Lygna Skisenter er et godt eksempel på at tid, tålmodighet og samarbeid er det som skal til for å lage idrettsanlegg som passer for alle.

Publisert

– Dette har vært en lang seilas. Vi har ikke alltid hatt kontroll, men vi har likevel klart å få det til, sier Terje Nilsen der han sitter godt og varmt i det nye servicebygget.

Så smiler han varmt idet blikket glir rundt. Det han ser er et Lygna Skisenter som denne søndagen under tradisjonsrike Lygnasprinten syder av liv. Unge, ivrige langrennsløpere blandes med ledere, trenere, foreldre - og det helt nødvendige arrangør-mannskapet.

Portrettet må bli

– Det vi har fått til her, har vi så definitivt gjort sammen, understreker han, og det er lett å forstå hvorfor Terje Nilsen legger vekt på nettopp felles innsats når han får muligheten.

På vei til startområdet må du nemlig passere et rimelig stort portrettbilde av nevnte Terje Nilsen. Nå står det der permanent, etter å ha vært forsøkt fjernet flere ganger.

– Jeg har plukket det ned, men hver gang har det dukket opp igjen. Nå har jeg gitt opp, ler Terje.

Han er ikke opptatt av å framheve seg selv på noen som helst slags måte, men innser at han har hatt en finger med i det meste som har skjedd med Lygna Skisenter de siste 20 årene.

Sånt blir lagt merke til.

Vinter og sommer

Bare åtte mil fra Oslo og fire mil fra Gjøvik – omtrent 620 meter over havet - ligger dette regionanlegget for langrenn og skiskyting på Hadeland, som innebefatter Jevnaker, Lunner og Gran. Samtidig er det et anlegg som kan rigges for alt fra små klubbrenn til store internasjonale arrangement. Løypene er godkjente for internasjonale konkurranser.

– Det har vært viktig for oss å tenke bredt, og finne mulighetene som gjør at dette vil være arena med aktivitet året rundt, fortsetter Terje.

På vinterstid tar skiarenaen imot et mangfold av utøvere. Her har det vært arrangert hundekjøring, fatbike-sykling, vintertriathlon, skiorientering, deler av vinterrally – i tillegg til det helt åpenbare: skiskyting og langrenn.

På sommerstid er det et yndet treningssted på rulleski, det er mange syklister innom, og du skal ikke se bort fra at området treffer mange andre som både løper og går. Rulleskitraseen er på 3 km, og er lagt opp for både topp- og breddeløpere.

Et tilbud for alle

Hele poenget er jo at anlegget skal kunne ta imot folk i alle aldre og på alle nivåer.

– Vi har lagt til rette for mest mulig skilek med å gjøre klar en flate på 8 mål på og rundt skistadion, sier Terje.

Alle skal få mulighet til å gjøre sin type «trening» i dette anlegget – lavterskel skal være gjennomgangstonen, og du er like velkommen om det så bare er for å bruke den planlagte grillhytta.

– Dette skal primært være et anlegg for barn og ungdom. Uten rekruttering vil ikke skisporten overleve. Så enkelt er det. I tillegg har vi lagt opp til at standarden på det vi har skal være så høy at vi kan arrangere gode nasjonale og internasjonale renn.

Snøsikkert som banken

Lygna er kjent for å være det som på folkemunne omtales som et «snøhøl». Kort sagt at det er sted dit snøen ofte finner veien av seg selv.

– Snøforholdene her er i utgangspunktet veldig bra. Vi har sjelden problemer med snø, men har behov for litt hjelp til å komme tidlig nok i gang med sesongen – og ikke minst legge det grunnlaget som vi da kan tære på resten av vinteren. Derfor har vi hatt egen snøproduksjon siden 2008. Stort sett legger vi nå hele rulleskiløypa med kunstsnø, og det begynner vi med så snart det er kaldt nok til å kjøre i gang våre faste tårn og viftekanoner. Det tar oss 9 døgn å legge 40 centimeter i hele løypa inkludert stadion, og det er en helt suveren dugnadsjobb som gjøres på kvelds- og nattestid. På dagtid kjøper vi oss litt ekstra hjelp fra grunneier Brandbu Tingelstad Almenning, som vi har et godt samarbeid med. Å produsere snø er en krevende dugnad, og det er viktig at vi kan spare våre mannskaper på dagtid, forklarer lederen i Lygna Skisenter.

Utviklet til NM

NM på ski 2017 ble en utløsende faktor for hvordan anlegget skulle utvikles videre. Tildelingen kom i februar 2015, og derfra begynte et intenst arbeid med å løfte Lygna skisenter opp på et helt nytt nivå.

– Det var virkelig noen hårete planer vi la, så vi måtte starte så snart det lot seg gjøre etter at snøen forsvant. Vi gikk i gang med å bygge servicehuset, og fikk dette på plass i løpet av et drøyt halvår. Men ut over det, hadde vi egentlig ikke så mye på plass. Det var verken løyper eller arena, heller ikke vann eller kloakk. Skiforbundet var nok i tvil om hva de hadde gjort, røper Terje.

Planleggingen av anlegget ble gjort sammen med Gran kommune, der fikk styret veldig god hjelp. Det ble laget en reguleringsplan for hele området, i alt 2200 mål for fritidsaktiviteter. Kommunen stilte opp med vann og kloakk fra Lygnasæter og opp til anlegget, i tillegg forskutterte den spillemidlene på 6 millioner kroner. Skisenteret fikk også store gaver fra ulike stiftelser og fond.

2016 ble nøkkelen

Det å legge til rette løypene og anlegge stadion ble en veldig krevende prosess. Enten støtte gravemaskinene på myr, eller så var det fjell.

– Men nå er det fast dekke i alle løypene, og egentlig gikk alt sammen veldig fort når jeg ser tilbake. Vi hadde løypene ferdig rundt juletider 2016.

Det nye servicebygget på skiarenaen har fått flotte dame- og herregarderober med toalett og dusj. Det er bygget et stort lager med lagringsplass til utstyr som helst bør stå innendørs, og i tilknytning til det store oppholdsrommet er det komplett nytt kjøkken, romslig nok til å kunne takle selskaper som konfirmasjoner og bryllup. Vinterstid står det permanent et stort smøretelt klart med 26 ventilerte plasser.

Lys og fiber

Skianlegget har fullt opp av muligheter, selvsagt absolutt flest i dagslys. Men det er det er også 10 kilometer med lysløype, og Terje innrømmer at de har brukt mye penger på lys.

I tillegg har man tatt kostnaden med å få lagt fiber til anlegget. En 4 kilometer lang kabel er gravd ned slik at alt også ligger til rette for at krevende TV-produksjon kan rigges på kort tid.

– NRK sier de kan ha sitt utstyr klart til sending i løpet av ett døgn. Det betyr at vi kan være en veldig god reservearena, dersom en annen arrangør får problemer.

– Lygna Skisenter holder høy nasjonal standard, og vi ønsker selvsagt å arrangere så mange skirenn som mulig når det er sesong. Likevel er det en balansegang med hvor ofte vi skal lene oss på folkene våre før de ikke lenger synes det er så attraktivt og givende å stille opp. Vi driver med dette fordi det er moro, og ikke for å tjene penger, sier styrelederen.

Powered by Labrador CMS