ANNONSE

ANNONSE

Botn har aktivitetspark med alt fra gokart til skiskyting. (Foto: NMK Skjåk)

Dikt og trim i Skjåk

Her er kommunen som legger inn dikt på turstien. Akkurat nå må Skjåk tenke på å renovere: Kommunen var tidlig ute med idrettshall og svømmebasseng.

– Her er det mye anlegg, slår Marianne Stensgård fast.

Annonser

Stensgård er ansvarlig for kultur og omdømme i Skjåk kommune. – Vi var tidlig ute med å ordne idrettshall. Den ble bygd ganske tidlig på 1980-tallet. Nå er det på tide å renovere, sier hun.

Terapibasseng

Svømmehallen henger sammen med idrettshallen. – Der har det vært 25-metersbasseng hele tiden. Nå trengs det en renovering. Det har vært forprosjekt på å prosjektere nytt terapibasseng, renovere det gamle og lage nytt garderobeanlegg, forteller Stensgård.

– Dette er en bestilling fra kommunestyret. Det er en fenomenal satsing å lage et terapibasseng her, sier hun.

Kultursjefen legger ikke skjul på at hun er stolt av det planlagte terapibassenget. Det blir universelt utformet. Lag og brukere har vært med i prosessen hele veien. – Når vi gjør en såpass stor investering, er det viktig at det fungerer og at vi bygger det som trengs. Det blir et spennende prosjekt og et stort prosjekt, sier hun.

– Så kan vi antageligvis ta selve idrettshallen i neste sleng. Førstehjelp så vi får nytt gulv og nytt lysanlegg er lagt inn i planene.

Friidrettsbygd

Kommunesenteret Bismo er kjent for friidretten, med mesterskap og store arrangement. – Banen er fullt brukbar, men det er mye som skulle vært stelt. Vi skulle gjerne hatt et lysanlegg så sesongen kunne blitt utvidet. Det er på trappene. Ikke med én gang, men det er pratet på.

– Og så trengs det nytt speakeranlegg. Med renovasjon av speakerbua og lys kunne vi utvidet sesongen lenge. Det hadde vært stas å dra i gang igjen bruken av friidrettsanlegget litt mer som det var, sier Marianne Stensgård.

Bismo har ellers flere nærmiljøanlegg. – Rundt skolen har vi skateanlegg som ble bygd da vi lagde første-til-tiende-skole. Det er tipp topp, og vi har også ballbinge der. Så driver vi og bygger nærmiljøanlegg i et lite friluftsområde med park og litt apparater på den andre siden av riksvei 15 her i Bismo. Der er det boliger slik at det blir veldig fint for dem som vokser opp der.

Scooterskruing

Botn, lenger oppover i dalen, har aktivitetspark med gokartbane, skiskytteranlegg, langrennsløyper og skiløyper. – Der ønsker de seg veldig et litt større lagerbygg slik at det går an å skru på tråkkemaskin og snøscooter innendørs. Det er også et prosjekt som er prosjektert og som det blir søkt spillemidler til, men vi vet ikke om det blir riktig ennå, forteller Stensgård.

I Skjåk eier og driver kommunen noen av anleggene, mens lagene driver andre. – Skjåk Turløyper tar seg av løypekjøring og litt vedlikehold av stier. Så har vi et aktivt idrettslag som driver med mye, og som også eier anlegg, sier hun.

Trim og poesi

Nå har Skjåk planer om å utnytte et helt nødvendig prosjekt til å få flere ut i fysisk aktivitet – og det med muligheten til å få poesi på kjøpet:

– I 2018 var det en alvorlig flom her. I etterkant skal det bygges en flomvoll rundt Bismo for å hindre at det samme skjer en gang til. På den flomvollen er det planlagt mye spennende, forteller Stensgård.

Blant annet blir det tursti på flomvollen – med benker og dikt.

– Dermed kan du oppleve mye på den runden, og det blir veldig tilrettelagt for alle. Hvis noen ikke orker å gå så langt, blir det tett mellom benkene. Turen starter rett ved aldershjemmet og går rundt hele Bismo. Det blir en fin tur, lover hun.

Det er snakk om å sette opp trimapparater, og også belysning slik at stien kan brukes hele året. Plass blir det også til skjåkdikteren Jan-Magnus Bruheim.

– Diktingen hans er veldig populær og er veldig aktuell ennå. Vi har én diktersti med Bruheim-dikt på Billingen, forteller Stensgård. På Bismo kan det godt være aktuelt med dikt av andre. – Men vi har jo en veldig aktiv Jan-Magnus Bruheim-nemnd. Vi ser at dikt er veldig populært for å gi en ekstra dimensjon på turen.

Pumptrack

Rundt Dønfoss, som dit mange turister reiser, planlegges det pumptrack. – Der er det også lysløype, og i den har de skiftet ut armaturene slik at det er blitt veldig mye mer miljøvennlig. Det skjer mye spennende. Men Skjåk er den kommunen i landet som har minst nedbør, så det er ikke alltid det kommer snø. Derfor kan det være vanskelig å få til løyper. Men nå er det i hvert fall belysning, slik at du kan gå der, om ikke annet, ifølge Stensgård.

Skjåk har ridebane som har fått tippemidler. Fotballsesongen er kort øverst i Ottadalen, men nabokommunen Lom har kunstgressbane som også noen i Skjåk bruker.

Skjåk kommune

  • Fylke: Innlandet.
  • Innbyggere: 2139.
  • Areal: 2076 km².
  • Innlandets vestligste kommune.
  • Grenser mot Lom, Lesja, Rauma, Fjord, Stranda, Stryn og Luster.
  • Ligger øverst i Ottadalen, i regnskyggen, og er Norges mest nedbørfattige kommune.
  • Hoveddalen er vid og åpen, mens sidedalene er trange og bratte. Resten av kommunen er store fjellvidder med flere topper over 2000 meter.
  • Bosettingen er stort sett samlet i hoveddalen.
  • Bismo, med drøye 600 innbyggere, er administrasjonssenter og eneste tettsted.
  • Folketallet har gått tilbake siden 1980-tallet. Det minket med 4,5 prosent i 2009 til 2019.
  • Jordbrukskommune med storfehold og svineavl. Bygdeallmenningen eier det meste av skogen og eget sagbruk. Filterprodusenten Interfil og isolasjonsprodusenten Glasopor er største industribedrifter.
  • Riksvei 15, som er helårsveien over fjellet til Nordfjord, er den eneste gjennomgående veien.
  • Kommunen ble skilt ut fra Lom i 1866, under navnet Skiaker.
  • Opprinnelsen til navnet Skjåk er gammelnorsk Skidakr eller Skeidakr.
  • Kommunevåpenet er et firblad i sølv på blå bakgrunn. Det viser til akantusranken som er brukt mye i treskjæring og skal symbolisere skaperevnen til bygdefolket.

    (Kilder: Store norske leksikon, Statistisk sentralbyrå, Skjåk kommune, Wikipedia)

ANNONSE