ANNONSE

ANNONSE

PÅ STRIPA: Inne i nye Raufosshallen har friidretten fått sin egen sprintstripe, viser Geir Sollie.

Din kommune Vestre Toten

Da hallkapasiteten ble hengende etter, kom det mye nytt på én gang. Nå har Vestre Toten to nye haller og én nyoppusset, og enda en er på vei.

Det er over 20 år siden de ble kåret til årets idrettskommune i Norge. – Vi har ligget ganske bra an med idrettsanlegg i kommunen, men etter hvert ble vi hengende litt etter på statistikken over hallkapasitet, forteller Geir Sollie. Han er rådgiver for idrett og fysisk aktivitet og en veteran i Vestre Toten kommune.

Annonser

Haller vegg i vegg

De siste årene har det gitt resultat:

– Det første vi gjorde, var å bygge Reinsvoll Idrettshall, som åpnet høsten 2019. Det er en hall på 25×45 meter med sportsdekke og banemerking til de idrettene som vanligvis er inne i en idrettshall. I tillegg la vi til rette med landingsgrop slik at det meste av turnaktivitetene i kommunen nå er samlet der, sier Sollie. Han forteller om et godt turnmiljø der Raufoss og Reinsvoll samarbeider, mens Eina driver for seg selv.

Så bestemte kommunen seg for å slå sammen de to ungdomsskolene til én. – Det er blitt et skoleanlegg med parkour, sandvolleyballbane, basketbane, skateanlegg og frisbeegolfbane, forteller Sollie. I tillegg fikk området en nier-kunstgressbane som er skøytebane om vinteren.

Den nye ungdomsskolen ligger like ved siden av Raufoss videregående skole. Dermed ble spørsmålet hva som skulle gjøres med kroppsøvingslokaler. Det som begynte som et prosjekt for å bygge på en gymsal til, endte som nye Raufosshallen. Det er en rehabilitert hall med et tilbygg: En ny hall på 25×45 meter med to store aktivitetssaler i kjelleren.

Boksesal

– Her er det dansesal og boksesal. Det er et stort dansemiljø på Raufoss, og bokseklubben har rike tradisjoner. I tillegg har vi en 15 meters skytterbane. Vestre Toten Skytterlag ble etablert i 1861 og er den eldste foreningen i kommunen, forteller Sollie.

Frisklivssentralen har lokaler og kontorplass i hallen, og det er også satt av et e-sportrom. Foreløpig har Sollie kontor der mens rådhuset pusses opp. Raufoss E-sport har sine egne lokaler – laget ble stiftet da klubbene i de to øverste divisjonene i fotball ble invitert til e-serie i 2019. Men kommunen er i dialog for å få noe av aktiviteten til Raufosshallen, også.

Sprintstripe

– Friidretten har også sprintstripe her til 50 og 60 meter. I gamlehallen er det litt spesielt sportsdekke: Piggskofast slik at det kan brukes innendørs pigg, forklarer Geir Sollie. Raufoss har også solide friidrettstradisjoner.

Raufoss Fotball har etablert eget stadion og har også Raufoss Storhall, som drives som eget aksjeselskap og har elleverbane.

– Boblehallen som var her tidligere, var en god del år gammel og datt ned noen ganger. Med de snømengdene vi har her, var det etter hvert veldig tungt å drifte den. Men den har hatt stor betydning for Raufoss og hele Innlandet. Nærmeste storhall i fotball er på Leira i Valdres, sier Geir Sollie.

Sportshall og gymsal

– Så åpnet Reinsvoll Idrettsforening ny kunstgressbane i Reinsvoll Idrettspark i fjor. Nå kommer Eina Sportsklubb med et spennende prosjekt. De ønsker å bygge et anlegg for å samle aktiviteten sin, forteller Sollie. I dag har klubben to anlegg – ett på hver side av Einafjorden.

– I tillegg hadde kommunen behov for gymsal på Thune skole. Lokalene der er noe oppgradert, men de er opprinnelig fra 1926, og garderobeforholdene har vært under enhver kritikk, sier han.

Dermed ble sportsklubben og kommunen enige om en intensjonsavtale. Eina Sportsklubb bygger et bygg som også skal ha kiosk, klubbrom og dekke det behovet laget har. De har blant annet taekwondo-gruppe og turnaktiviteter. Så legger de inn garderober, styrkerom, buldrevegg og squashbane, og også en større aktivitetssal til både idrettslaget og kroppsøving.

– Det er ganske spesielt at et lite idrettslag skal både prosjektere, bygge og drifte med kommunal støtte og at skolen leier seg inn, ifølge Geir Sollie. Spillemiddelsøknaden er sendt, og reguleringsplanen skal behandles nå i februar.

Løyper og skøyter

Vinterstid snakker han om hvordan kommunen har kjørt løyper selv, men nå inngått avtaler med nyopprettet løypelag. Åsløypas Venner holder turstier og skiløyper i orden – foreningen begynte med en gruppe som gikk av med tidligpensjon og følte at de hadde mye å gi ennå. Han trekker også frem Ihle turlag. De forskjellige gruppene sørger for at friluftslivet begynner rett utenfor dørene både sommer og vinter.

Skøytebanen var en test i fjor. – Vi har ikke vært spesielt gode på skøyter i Vestre Toten, men det tok av fullstendig. Vi har også en container hvor vi leier ut skøyter, køller og pucker gratis. I fjor registrerte vi 5000 besøk, sier Sollie.

For drøye ti år siden ble ellers det kommunale badelandet Totenbadet utvidet med svømmehall med 25-metersbasseng og stupetårn: Stupebrett på én og tre meter og plattform på fem.

Slutt for verdenscupbakke

For ett anlegg er det slutt. Lønnberget Hoppsenter har hatt både NM og verdenscup, men 90-, 60- og 40-metersbakkene brukes ikke lenger.

– Raufoss IL ønsker å prøve å drifte K10- og K20-bakkene videre. Her er det mye følelser. Det som er spennende nå, er hva området kan brukes til i fremtiden. Vi søkte Tverga på «En morsom omvei», men var litt sent ute. Nå har idrettslagsalliansen begynt å tenke på hva de kan utnytte dette området til i fremtiden, både sommer og vinter, forteller Geir Sollie.

ANNONSE