Max Hjorth-Milne og de andre i e-sportgruppen til Lier IL har sitt eget hus.
Max Hjorth-Milne og de andre i e-sportgruppen til Lier IL har sitt eget hus.

Fullt hus med e-sport

200 aktive e-sportutøvere har sitt eget hus. Nok strøm og fiber med god hastighet er nøkkelen, forteller ildsjel Helge Rønning i Lier Idrettslag.

Fra papirutgaven

I sommer publiserer vi reportasjer fra papirutgaven.

Vil du lese flere reportasjer fra Idrett & Anlegg, kan du bestille abonnement her.

De har bestått prøvetiden med glans og fått kommunens kulturpris underveis. – De fikk et års prøvetid for å bevise at det var hold i dette. Vi var jo litt skeptiske til skytebiten i spillene. Men jeg har akseptert at verden går videre og at vi må få disse gutta ut av rommene sine og inn i gode miljøer, sier Ole Jørgen Flått.

Han er daglig leder i Lier IL. E-sportgruppen i idrettslaget fikk Lier kommunes kulturpris i oktober. – For et år siden ble e-sport tatt inn i idrettslaget på fullverdig basis, og nå har vi også startet E-sport United som et tilbud til folk med nedsatt funksjonsevne, forteller Flått.

Nå bygges det studio for strømming fra e-sporthuset. Helge Rønning er klar for opptak med vekslende bakgrunn.
Nå bygges det studio for strømming fra e-sporthuset. Helge Rønning er klar for opptak med vekslende bakgrunn.

Kontroversielt

Helge Rønning er ildsjelen bak e-sport i idrettslaget. Han dro i gang tilbudet for to og et halvt år siden og satt som gruppeleder til årsmøtet i mars.

– Styrelederen i idrettslaget spurte på Facebook om noen hadde lyst til å ta tak i e-sport. Jeg har en sønn som er veldig interessert og tenkte at «ja, det skal jeg gjøre», sier Rønning. Han la frem en prosjektbeskrivelse for styret i laget.

– E-sport er jo kontroversielt i et idrettslag. Ikke for alle, men for mange. Det handler mest om at folk ikke vet helt hva det er, mener han.

Hverken økonomi eller trenere er enkelt å få til, men støtte fra mange stiftelser og nettverksjobbing for å finne trenere, det ga resultat. Det tredje var å finne et sted å være. Det endte opp med at Lier IL har fått sitt eget e-sporthus, rett ved siden av Heiahallen og Heia skole på Lierskogen.

Gammel skole

– Jeg har barn på skolen her og la merke til huset. Det er den gamle SFO-basen til skolen, som er blitt utdatert og har stått tom i flere år, forteller han. Huset er helt fra den tiden da «frøken» bodde i andreetasjen og holdt skole i første.

Rønning gikk noen runder med kommunen og det kommunale eiendomsselskapet og fikk både hjelp og penger. – Med dugnadsinnsats fra idrettslaget ryddet vi ut av huset, vasket det ned og satte opp utstyr, mens kommunen ordnet det tekniske. Fiber, nye kurser, ventilasjonsanlegg – helt grunnleggende ting, sier han og forteller om oppstartmøte med 15 foreldre og ungdommer.

E-sport samler generasjonene – e-sportleder Tine Romslo Pettersen følger med på Mikael Løvf og Nicholai Essung.
E-sport samler generasjonene – e-sportleder Tine Romslo Pettersen følger med på Mikael Løvf og Nicholai Essung.

– Vi tok over huset for to år siden. Uten støtten fra kommunen hadde det ikke gått. Men Lier kommune og eiendomsselskapet sier at en bygningsmasse faller mindre i verdi hvis den er i bruk enn hvis den er tom. Her sto det bare og forfalt, sier han.

Fysisk aktivitet

Nå er e-sport blitt en egen gruppe i Lier IL. – Jeg var veldig tydelig på at dette ikke er noe som skal koste idrettslaget noe. Vi skal skaffe oss penger selv. Nå er vi nesten 200 medlemmer i e-sportgruppen. Vi har spillere, trenere, lagledere og fysiske trenere, forteller Helge Rønning.

Halvparten av en kveld på e-sport brukes til fysisk aktivitet.
Halvparten av en kveld på e-sport brukes til fysisk aktivitet.

Her går spill på skjermen hånd i hånd med fysisk aktivitet, nemlig. – Halvparten av aktiviteten er fysisk. Vi starter eller avslutter alltid med fysisk aktivitet i Heiahallen eller ute. Formålet med et idrettslag er jo å tilby barn og unge fellesskap og fysisk aktivitet. E-sport i seg selv er inaktivitet, så vi forsøker å tilby lavterskel, lystbetont fysisk aktivitet, forklarer han.

Den fysiske aktiviteten skal ikke være prestasjonsorientert. Det handler om lek og moro og å finne glede i den – samtidig som utøverne minnes om at de profesjonelle e-sportlagene også legger vekt på fysisk trening. Rønning snakker om hvordan du blir skjerpet i hodet etter en treningsøkt og hvordan den hjelper deg med å unngå belastningsskader.

E-sporthuset på Lierskogen hadde gått ut på dato som SFO-lokaler.
E-sporthuset på Lierskogen hadde gått ut på dato som SFO-lokaler.

– De fleste gleder seg til den fysiske aktiviteten, og det bygger lagene mye tettere sammen, sier han. – Vi har aktive fra ti til førti år. Vi skal ikke ta medlemmer fra barneidrettsgruppene, men når de faller ut av særidrettsforbundene, vil vi gjerne fiske dem opp.

Ventilasjon

Nok strøm er en viktig del av et e-sportanlegg.
Nok strøm er en viktig del av et e-sportanlegg.

Hva er det som trengs for å bygge opp et godt e-sportanlegg? Det begynner med strøm:

– Du må ha nok strøm spredt over nok kurser. De første treningene våre gikk det noen sikringer, og etter en stund ble det litt varme. Vi har hatt mye tilpasninger underveis, forteller Helge Rønning.

– Du trenger nok strøm og fiber med nok hastighet både opp og ned, sier han. – Og så bør du ha et lokale som er godt ventilert. Sommerstid her har vært et mareritt, og om vinteren er det for kaldt. Ikke tro at du bare kan få en kjeller. Maskinene er varmeovner. En maskin står og varmer med 3–400 watt kontinuerlig, og i huset her har vi 34 maskiner.

Ikke dyrt

Derfor har e-sporthuset fått inn varmepumper som kan brukes til kjøling. Maskinene har faste steder å stå slik at det ikke er nødvendig å montere dem for hver trening.

– Nå har vi 13- og 16-ampereskurser fordelt så seks maskiner kan stå på én kurs. Nettet er fiber med 1000 Mbps opp og 1000 ned, og vi har et internt gigabitnett som ikke er så veldig avansert, men som fungerer greit.

For Sverre Ameln og de andre e-sportutøverne i Lier skal det være mulig å være med uten at det koster for mye.
For Sverre Ameln og de andre e-sportutøverne i Lier skal det være mulig å være med uten at det koster for mye.

Maskinene er rimelige og kjøpt inn til vanlig tilbudspris. For spillerne skal det ikke være dyrt å være med – de må stille med mus, tastatur og headset.

– E-sportspillene lages slik at de krever ganske lite av maskinen, så mange kan spille dem. League of Legends er ti år gammelt. Det mest krevende spillet vi har, er Overwatch, sier han. – Vi spiller med så lave grafikkinnstillinger som mulig så vi kan spille med høy bildeflyt. Det gir et konkurransefortrinn.

Tine Romslo-Pettersen har overtatt etter Helge Rønning som leder for e-sport i Lier IL.
Tine Romslo-Pettersen har overtatt etter Helge Rønning som leder for e-sport i Lier IL.

Nasjonal arena

Nå håper Helge Rønning at Tranby Arena – en flerbrukshall som Lier IL arbeider med å få til – skal bli bygd opp som nasjonal e-sportarena. I mellomtiden har e-sportgruppen mulighet til å invitere til LAN-party i Heiahallen. Klubben driver Overwatch-serie med 43 lag og en breddeserie i League of Legends og er aktiv i E-sportalliansen.

Breddealliansen for e-sport står foreløpig sterkest i og rundt Drammen. Nå er den i gang med å ansette en prosjektleder til å koordinere aktiviteten og støtte medlemsklubbene.

Powered by Labrador CMS