Turnerne er så mange og så aktive at de vokser ut av turnhallen, forteller Øystein Sundal.
Turnerne er så mange og så aktive at de vokser ut av turnhallen, forteller Øystein Sundal.

Trivsel, tur og trening

Her trives folk så godt at det er blitt en del av navnet. Trivselshagen i Sandane prøver å ha i hvert fall ett nasjonalt arrangement hvert år.

Publisert

Fra papirutgaven

I sommer publiserer vi reportasjer fra papirutgaven.

Vil du lese flere reportasjer fra Idrett & Anlegg, kan du bestille abonnement her.

Anlegget blir omtalt som verdens største per innbygger. Eller – det hevder i hvert fall norsk Wikipedia. Daglig leder Øystein Sundal i Trivselshagen Bad og idrett har hørt det samme. Men det mangler på kilder som faktisk kan bekrefte det, så la oss heller snakke om navnet. «Trivsel».

Med skog

– Det begynte med bygget her og det som ligger ved siden av – kulturhuset. Senere har vi fått Trivselsskogen borti åssiden – et fantastisk turområde med sherpatrapper, dagsturhytte, trygg i naturen-camp og griller, forteller Sundal. Han har blant annet ansvaret for Trivselshallen og Trivselsbadet.

Det hele er en del av et anlegg der det også er kulturhus med kafé (Trivselskaféen) og kino, bibliotek og skoler.

Trivselshagen dekker rundt 14 000 kvadratmeter med idrett, kultur og skole.
Trivselshagen dekker rundt 14 000 kvadratmeter med idrett, kultur og skole.

– Den gamle Firdahallen begynte å bli nedslitt etter mange års aktivitet. Så kom idéen om dette bygget. Gloppen kommune fikk med seg fylkeskommunen på laget. Det ble spleiselag. Første byggetrinn var kulturhuset på andre siden av elva. Så begynte de å bygge nytt basseng, treningssenter og turnhall som åpnet i 2012, forteller Sundal.

– Storhallen åpnet i 2013. Der har vi sprintbane på 60 meter, lengdegrop, tresteggrop, 15 meter høy klatrevegg, kastsektor for slegge, kule og diskos og tribune, sier han.

Badeanlegget har stabilisert seg på 40 000 besøkende i året. Vannsklie med tidtagning er blant de populære attraksjonene, sammen med 25-metersbasseng, velværebasseng, barnebasseng og badstue.
Badeanlegget har stabilisert seg på 40 000 besøkende i året. Vannsklie med tidtagning er blant de populære attraksjonene, sammen med 25-metersbasseng, velværebasseng, barnebasseng og badstue.

Rekordsommer

På dagtid er det skolene som bruker hallen. Firda vidaregåande har idrettslinje, og de lokale grunnskolene får også plass.

Om kvelden er det Gloppen kommune som disponerer bygget og leier det ut igjen til badegjester, lag og organisasjoner. – Vi har to likeverdige eiere, mens kommunen er største leietager med 64 prosent, forteller han. Eiendomsselskapet er et interkommunalt selskap, mens Øystein Sundal som daglig leder for aktivitetene er kommunalt ansatt.

– Det har vært et vanskelig år. Vi har hatt aktivitet siden juni, med de restriksjonene vi måtte følge med mindre folk i bassenget. I fjor sommer var vi ikke forberedt i det hele tatt på hva som skulle komme, men i juli i fjor sto det plutselig kø her fra ytterdøren og ned til nabohuset. Nordmenn ferierte i Norge, og det ga oss en rekord-juli, sier han.

Siden har badeanlegget gått innenfor de restriksjonene som har vært til enhver tid.

– Blir det overskyet og regn i helgene, så kommer folk, også fra nabokommunene. Vi får gode tilbakemeldinger på at det er rent og fint og trivelig å være her. Så har vi rimelige priser i forhold til sammenlignbare anlegg. Det gikk opp litt i år, for kommunene sliter med dårlig økonomi, men før kostet familiebilletten 245 kroner for to voksne og to barn. Det er ikke så mange andre anlegg som kan matche det, ifølge Sundal. Nå er familieprisen 290 kroner.

På dagtid er det skolene i Gloppen kommune og den videregående skolen som bruker hallene. Den gamle Firdahallen har byttet ut parkettgulvet.
På dagtid er det skolene i Gloppen kommune og den videregående skolen som bruker hallene. Den gamle Firdahallen har byttet ut parkettgulvet.

Håndball og turn

I hallen er håndball den store aktiviteten.

– Vi har Gloppen Handballklubb som er en overbygningsklubb. I tillegg kommer Sandane Turn og Idrettslag, Fjellhug/Vereide Idrettslag og Breimsbygda Idrettslag.

– Friidrett og volleyball er aktører her, vi har en gruppe som spiller badminton, og så har vi fått en ny aktør i taekwondo. Det er en veldig stor gruppe, sier Øystein Sundal.

– Så har turn vært den største kunden siden vi åpnet. Det er en idrett som flere burde prøve. De disponerer turnhallen hver dag og er så mange at de trengte plass, så vi har måttet flytte litt turn ut i den gamle Firdahallen, forteller han. Der var parketten ødelagt, så nå har den fått samme dekke som den nye hallen.

Kast og vektløfting

Sundal trekker frem det solide kastmiljøet i Gloppen. Så sent som i mars vant Thomas Mardal det amerikanske collegemesterskapet i vektkast med 24,46 og norsk rekord – en lengde som plasserer ham på tolvteplass på verdensstatistikken.

Trivselshagen har sitt eget treningssenter, der skoleelevene dominerer på dagtid mens det er åpent for lokalbefolkningen om kvelden. Alle som kjøper badebillett, får tilgang på treningssenteret, også. Resultatet er at mange trener først og går i bassenget etterpå.

Treningssenteret er en del av inngangsbilletten til Trivselsbadet.
Treningssenteret er en del av inngangsbilletten til Trivselsbadet.

Da Sundal selv begynte i 2015, fikk han samling med håndballandslaget rett i fanget. Det norske damelandslaget trente i hallen i en uke og spilte to kamper mot Russland.

– I etterkant har vi hatt nasjonale arrangement, og det prøver vi å få til årlig. NM i femkamp har vi hatt to år på rad, med Breimsbygda IL som arrangør, forteller han. Da snakker han om vektløfting.

– Vi har hatt norgescup i klatring og alt fra lokale friidrettsstevner til regionale samlinger i håndball. Tidligere var regionsamlingene bare i Bergen, nå er det noen ganger lagt opp til at spillerne fra Bergen kommer hit i buss, sier Øystein Sundal.

Powered by Labrador CMS