De fordeler tilskudd til idrett og frivillighet – det siste året har Marianne Skjeldestad Hove og Christian Lauvstad måtte snu seg raskt og lage systemer for flere helt nye ordninger.
De fordeler tilskudd til idrett og frivillighet – det siste året har Marianne Skjeldestad Hove og Christian Lauvstad måtte snu seg raskt og lage systemer for flere helt nye ordninger.

Betalte ut milliarder

De betalte ut 4,3 milliarder til frivilligheten bare i fjor. – Det ble travelt – det var viktig for oss å håndtere de vanlige ordningene selv om pandemien dukket opp, sier Marianne Skjeldestad Hove i Lotteritilsynet.

Publisert

Fra papirutgaven

I sommer publiserer vi reportasjer fra papirutgaven.

Vil du lese flere reportasjer fra Idrett & Anlegg, kan du bestille abonnement her.

Hun er direktør for frivillighetsstøtte i Lotteri- og stiftelsestilsynet. Fra kontoret i Førde har avdelingen sørget for at idretten og andre frivillige har fått milliarder i støtte fra ordninger som ikke engang var påtenkt bare noen måneder tidligere.

Raske endringer

– Vi visste ikke hvor langvarig dette ville bli, og det vet vi fortsatt ikke. Vi hadde en plan for stimuleringsordninger, som det heter nå i år. Så blusset pandemien opp igjen, det ble trykk fra frivilligheten, og departementet så at det var behov for å gjøre endringer, sier Hove.

Tilsynet har jobben med å utvikle fagsystem og søknadsskjema som skal være tilpasset regelverket. Når endringene kommer så fort som de har gjort det siste året, er det krevende å levere nye søknadsskjema og fagsystem og behandle søknader for rask utbetaling.

Lotteri- og stiftelsestilsynet har nærmere 80 ansatte på kontoret i Førde.
Lotteri- og stiftelsestilsynet har nærmere 80 ansatte på kontoret i Førde.

– Den første delen av stimuleringsordningen var tilskudd for dem som fikk momskompensasjon i 2020. Da betalte vi ut 255 millioner kroner bare noen dager etter at søknadsfristen gikk ut, forteller hun. De to andre stimuleringsordningene – for arrangement eller aktiviteter, og for publikumsarrangement av nasjonal verdi i idretten – er nylig godkjent av ESA.

Det har gått fort. Marianne Skjeldestad Hove er glad for å ha med seg det hun omtaler som en veldig dynamisk gjeng.

Vedlegg

Idrettsmomsen er en fast del av jobben i avdelingen. Christian Lauvstad er lagkoordinator for laget som arbeider med den.

– De som har søkt, kjenner godt til ordningen, sier han, men har ett klart råd til alle som søker om momskompensasjon: Vær tidsnok ute med vedleggene!

– Regnskapssammendrag og revisorrapporter må være utarbeidet før du søker momskompensasjon. Du kan gjenbruke de samme vedleggene som når du søker spillemidler, men de må være utarbeidet før søknadsfristen. Et anlegg kan søke om momskompensasjon her før de har fått utbetalt spillemiddeltilskuddet, men søknaden om spillemidler må være formelt i orden, forklarer Lauvstad.

– Hvis kommunene kan tipse idrettslagene om at de må huske å søke på idrettsmomsen, er det bra, oppfordrer han. Søknadsfristen er absolutt – du mister ikke pengene, men du må vente et år. Årets ramme for idrettsmomsen er 299 millioner kroner; omtrent det samme som i fjor.

Pumptrack og padeltennis

Søknadsbunken gir også noen signaler om hva slags anlegg som er i vekst rundt i Norge. Christian Lauvstad trekker frem pumptrack og padeltennis som nye innslag som det er i ferd med å bli flere av. – Ellers ser vi turer og stier – det å komme seg ut i naturen, forteller han.

Lotteri- og stiftelsestilsynet har engasjert fem ekstra saksbehandlere nå for å klare å håndtere alle de midlertidige ordningene i tillegg til de vanlige. – Her har vi måttet snu oss fort. Vi jobber veldig tett med Kulturdepartementet, og når det skjer ting politisk, må vi kaste oss rundt, sier Marianne Skjeldestad Hove.

Powered by Labrador CMS