Når alt henger sammen

Midt i Oslo sentrum bygges landets mest moderne og framtidsrettede idrettshall. Kommune, klubb og publikum har store forventninger.

Publisert

– Man måste tänka på allt nu för tiden, sier Fritiof Strömberg fra leverandøren Strömberg & Sandell på klingende svensk mens vi forflytter oss gjennom denne gedigne utendørs anleggsplassen i bydel Gamle Oslo.

Nye Jordal Amfi

  • Bruttoareal: Ca. 13 000 kvm
  • Bruksareal: Ca. 11 550 kvm
  • Tribuneplasser: Ca. 5 500 plasser
  • Antall tribunerader: 22
  • Antall plan: 4 stk. (de to øverste kan stenges av ved mindre arrangementer)
  • Isflaten får NHL størrelse 60 x 26 m
  • Miljø: Moderne prosessanlegg som reduserer energiforbruket til en tredel av dagens forbruk. Grønt tak med solcellepanel. Passivhusstandard. Fossilfri anleggsplass.

(Kilde: Oslo kommune)

Vi er et sted midt mellom Kampen, Ensjø og Vålerenga. Det er i denne fysiske dumpa det heter Jordal.

Vinteren er mild og fin. Snill med snekkere, murere, elektrikere – grei mot alle som bygger stein på stein for at små og store samfunn skal bli bedre og mer oppdatert.

Naturlig plassering

Akkurat det siste er selve grunnlaget for at den betongkolossen som vi er i ferd med å gå inn i, heter nye Jordal Amfi. Der den fullstendig utdaterte hallen fra OL i 1952 en gang lå innfelt i terrenget, rigges det et helt nytt amfi på plass.

Oslo kommune har lagt stor vekt på at det fortsatt skal passe godt inn i sine omgivelser. Visst blir hallen både stor og flott, selv om den er 19 meter smalere enn den gamle med sine tilbygg. Det er viktig at den ikke oppleves som en mastodont som har landet på feil sted.

Ikke noe skulle så langt tyde på det. Omgivelsene er veldig romslige. Hallen skal kobles naturlig sammen med tilliggende gater og parker, den får store grøntarealer rundt seg og vil framstå som både inviterende og åpen.

Kabler over alt

«Alt henger sammen med alt» – det er som om Gro Harlem Brundtlands teori fra 80-tallet er brukt som et slags mantra og rød tråd (eller kabel) gjennom hele Nye Jordal Amfi. Nær sagt over alt er det kabler og ledninger. Det stikker opp, henger ned, er kveilet sammen, eller i ferd med å finne sin endestasjon.

– Vi har ansvaret for alle installasjoner som har en ledning i seg, slår André Pedersen, prosjektleder i PowerTech Elektro fast. Firmaet hans er en betydelig samarbeidspartner for hovedentreprenøren NCC, og har en rekke underleverandører med seg på laget.

Spesialkompetanse

André er den helt naturlige guiden på vår ferd rundt i det som i juni skal stå fram som Oslos nye storstue for ishockey. Det tar ikke lang tid før vi forstår hvorfor. Prosjektlederen har fullstendig oversikt, i tillegg til en imponerende detaljkunnskap.

Det er milevis med kabler i gulv, vegger og tak.

– Vi har lykkes så langt hvis alle ledninger dukker opp der de skal, at alle areal og rom som er avsatt til mye av det tekniske utstyret, faktisk har plass nok og egner seg som vi har tenkt, forklarer Fritiof Strömberg og Bjørn Erik Hexeberg fra Strömberg og Sandell.

Dette Oslo-firmaet er nettopp den underleverandøren som byggherre og ishockeyklubb er helt avhengig av for å skape nye, moderne og oppdaterte opplevelser for publikum og andre viktige relasjoner.

Det er i stor grad lyd, bilde og lys som vil prege ethvert arrangement i nye Jordal Amfi, og da kreves det spesialkompetanse.

Kontroll på alt

Signalbygget på Jordal bygges med utgangspunkt i flere faktorer. Det skal fylle sin rolle som ishockeyhall for både bredde og elite, som en etterlengtet ny hjemmearena for VIF Hockey, som blikkfang i Oslo, som miljøsmart og energieffektivt, og som et sted man gjerne også arrangerer helt andre tilstelninger.

Jordal Amfi skal bli moderne og framtidsrettet fra ytterst til innerst.

– Det krever ganske gode forberedelser, der man har gått gjennom behovet mange ganger. Vi vet at en utbygger ofte må ha hjelp til å se alle muligheter som ligger i slik en investering. Man kan koble sammen alt i denne arenaen, slik at det blir bedre opplevelser, større sikkerhet og tryggere arrangement, sier daglig leder Fritiof Strömberg i Strömberg & Sandell.

Stort og krevende

Sammen med salgssjef Bjørn Erik Hexeberg følger de tett opp framdriften i den nye arenaen. Det er resten av vinteren og våren det blir virkelig mye å gjøre. Da skal alle tråder samles – og alle funksjoner testes.

– Store haller krever kunnskap og forståelse når det gjelder akustikk, lyd og lys. Vi har modeller som hjelper oss langt på vei med å designe det utbyggeren ønsker seg. Likevel er det en lang, krevende og spennende vei å gå fra skisser til virkelighet, slår Hexeberg fast.

NCC og underleverandørene skal etter planen overlevere hallen til Oslo kommune i juni. Deretter blir VIF Hockey koblet på for å tilpasse hallens innhold til det som skal bli en sluttleveranse.

Alltid til stede

Strömberg & Sandell har allerede levert og fått montert kraftige Bose-høyttalere i taket. Mot slutten av anleggstiden heises den nye kuben på plass (samme som i Löfbergs Arena i Karlstad). Begge deler er avgjørende faktorer for publikum i hallen.

Samtidig skal det være mulig å skape nesten vel så gode opplevelser i fellesarealene som omkranser selve amfiet. Her er det tydelige skiller mellom sonene med store vindusflater, men man skal ikke gå glipp av det som skjer på banen selv om man ikke sitter ringside.

– Vi skal montere over 90 skjermer i publikumsområdene, så det skal ikke mangle på muligheter til å holde seg oppdatert, opplyser Fritiof Strömberg.

Koble sammen

Det er i denne fasen at spesialkompetansen virkelig kommer til nytte. Lyd og bilde kobles sammen, lys skal gi en ekstra dimensjon – og publikum skal få all informasjonen de trenger.

– Vi kan for eksempel ha oppdatert informasjon om kiosksalg, køer, innganger, utganger og billettsalg sammen med spillerpresentasjoner, fakta og live TV-sending. I systemet ellers kan vi koble sammen alarmer, varslinger, solskjerming – det finnes ingen grense for hva som kan integreres. Så ja, nye Jordal Amfi blir en moderne hall selv om ikke alle muligheter tas i bruk samtidig. Alt ligger i hvert fall til rette for en virkelig innovativ opplevelse, fastslår Strömberg.

VIF Hockey har ifølge egne beregninger et investeringsbehov på nærmere 10 millioner kroner for å kunne gjøre Jordal Amfi til den moderne og framtidsrettede hallen som de har ambisjoner om...

Powered by Labrador CMS