Asbjørn Rugnes (til venstre) og Marius Ellefsen stiller med verktøy og håndverk for å skaffe varme til idrettshallen på en helt ny måte.
Asbjørn Rugnes (til venstre) og Marius Ellefsen stiller med verktøy og håndverk for å skaffe varme til idrettshallen på en helt ny måte.

Sparer energi og konflikter

Rørleggernes svar på Petter Smart sparer energi og unngår konflikter på byggeplassen. Asbjørn Rugnes har tatt i bruk helt nye metoder i en aktivitetshall i Vegårshei.

Publisert

– De som skal drifte bygget, får mye mindre varmetap. De kommer til å slippe vanvittig mye varmeavgivning, sier Rugnes selv.

I vår har han hatt jobben med vann, gulvvarme og varmepumpeanlegg i den nye aktivitetshallen til Vegårtun leirsted. Der legger han rørene på helt nye måter.

I isopor

Tidligere har Asbjørn Rugnes funnet opp en metode for å legge rørene til vannet raskt og frostfritt. Han har endret litt på en varmekniv som egentlig er beregnet på å skjære isolasjon. Så bruker han den til å slisse et spor i det nederste isoporlaget i bygget, under gulvet. Sporet er formet som et omvendt nøkkelhull. Den runde delen nederst passer akkurat til vannrørene. Den kileformede delen av isoporen som han har skåret ut, legger han oppå igjen for å isolere.

Under flerbrukshallen på Vegårtun har han i tillegg lagt tilførselsrørene til gulvvarmen ned i isoporen.

– Tradisjonelt legger vi dem i tak og vegger. Da må de isoleres, men likevel avgir de varme. Her bruker vi isolasjonen som allerede finnes, og i isoporen holder de mye bedre på varmen, sier Rugnes.

Ikke trangt

I tillegg blir det lettere å unngå konflikt på byggeplassen. Når varmetilførselen ligger i bjelkelaget, må den slåss om plassen med ventilasjonen.

– Snekkeren slipper å ta høyde for at det skal ligge rør der. Ikke trenger du å svekke konstruksjonen ved å bore i bjelkelaget, og rørleggeren trenger ikke hjelp til å løfte alt opp i taket, forklarer Marius Ellefsen. Han representerer Armaturjonsson. Rørleverandøren har tatt tak i varmekniven som Rugnes har funnet opp og foreløpig solgt 170 kniver til andre rørleggere som tenner på tanken.

– Det blir energibesparelser når det gjøres på denne måten, spår Ellefsen.

Flerbrukshallen er beregnet på både besøkende på leir og lokale brukere. – Den er leid ut i to år allerede, forteller Asbjørn Rugnes.

Powered by Labrador CMS